Üdvözlünk a Fővárosi Csatornázási Művek „Mi változzunk, ne a környezet!” kampányának weboldalán, amelynek célja a helyes csatornahasználat megismerése.

Az egyre jobban elterjedő háztartási törlőkendők nem megfelelő hulladékkezelése nem csak hazánkban, de egész Európában is egyre nagyobb probléma.

Tarts velünk és a csatornarobottal és ismerd meg a törlőkendők és egyéb háztartási hulladékok hatását a szennyvízcsatornákra és az abban képződő zsírszörnyekre. A játék során számos fontos tudnivalóval várunk, amelyek segítenek a helyes csatornahasználatban és ráadásul a környezetedet is segítenek megóvni.

Köszönjük, hogy velünk tartasz és segítesz a törlőkendők és a zsírszörnyek ellen folytatott küzdelemben!

A mélység titka

Sokan bele sem gondolunk, hogy mennyire fontos a város csatornarendszere. Pedig, ha eldugul és nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, az rengeteg problémát okoz mindenkinek!

Jó hír, hogy egy kis odafigyeléssel bárki a csatornarendszer hőse és megmentője lehet már pusztán annyival, hogy betart néhány egyszerű szabályt.

Az egyik legrettegettebb dolog, ami a csatornába kerülhet nem más, mint a törlőkendő. Nem kétséges, hogy a manapság egyre többet használt és divatos törlőkendők jó szolgálatot tesznek, de mint mindennek, ezeknek is megvan a helyük, ha már kidobásra szánjuk őket.

A szabály pedig a következő:
WC-papíron és hagyományos papír zsebkendőn kívül ne dobj a WC-be és ne engedj le a lefolyókon keresztül semmilyen más háztartási hulladékot! A háztartási hulladéknak a szemetesvödörben a helye! Ha ezt sikerül betartanod, máris többet tettél a csatornarendszerért és a környezetért, mint gondolnád.

Ismerd meg
a törlőkendő-problémát!

Ezért ne dobd a törlőkendőt a lefolyóba:

A törlőkendő úgy működik, mint egy szivacs.

A törlőkendőn a szennyvízben található zsíros szennyeződések megtapadnak és gombócot alkotnak.

A zsírgombócból hihetetlen gyorsasággal alakul ki rekord méretű zsírdugó. Londonban már találtak 130 tonnás 250 m hosszú zsírdugót is a csatornában.

A zsírdugó képes megakadályozni, hogy a szennyvíz elfolyjon a lakásunkból, ezt nevezzük dugulásnak.

A zsírdugók játékos elnevezése a zsírszörny, ami ellen „harcolunk”.

Sajnos a törlőkendők közül a lebomló termékként árusított változatok sem képesek annyi idő alatt lebomlani, amíg a csatornarendszeren keresztül eljutnak a tisztító telepekre.

Ne feledd! A törlőkendőknek a szemetesben van a helye!

Most, hogy már tudod, hogyan alakul ki a zsírszörny, itt az ideje, hogy a kezedbe vedd a csatornarobot irányítását és segíts kitakarítani a csatornarendszert az oda nem való szeméttől és a zsírszörnyektől.