Gyűjts, spórolj, óvj!

Tudtad, hogy évente több tízezer forint hullik a házadra és a kertedre és nem kell mást tenned, csak összegyűjteni azt? Játssz az ESŐMENTŐ játékunkkal, hogy megtudd, milyen változatosan tudod felhasználni a kertedben összegyűjtött esővizet!

A vízzel való takarékoskodástól még fontosabb a környezetünk és az édesvízbázisunk védelme. Lapozz tovább és tudd meg miért!

Az édesvíz a legnagyobb kincsünk

Noha méltán nevezhetjük a Földet a víz bolygójának, a rajta található vízkészletnek csak elenyésző mennyisége alkalmas a földi élet fenntartására. A planéta 71%-át ugyanis hiába borítja víz, ennek csak 2,5%-át teszi ki az élőlények számára is fogyasztható édesvíz. Gondolj csak bele: ez olyan, mintha lenne egy liter vized, de abból csak 2,5 centiliter lenne iható!

Tudod, hogy mennyi édesvizet használunk fel a mindennapjaink során? Lapozz és megtudhatod!

Rengeteget használunk fel a mindennapokban

Nem csak a háztartásban használunk fel rengeteg mennyiségű édesvizet, de azoknak a termékeknek az előállításánál is, amelyeket naponta fogyasztunk.
1 csésze teához szükséges teafű termesztéséhez például 35 liter, míg egy csésze kávé elkészítéséhez szükséges kávébabhoz 140 liter édesvízre van szükség. 1 tojáshoz 135 liter, 1 szelet sajtos-vajas kenyérhez pedig 150 liter víz kell. Egy kávéval elfogyasztott, 3 tojásos rántottából készült, 2 szelet kenyérrel kísért reggeli előállításához nem kevesebb, mint 845 liter édesvízre van szükség. Ez annyi víz, amennyit egy átlagos ember 338 nap alatt iszik meg.

Hogyan takarékoskodhatsz mégis a vízzel?
A következő oldalon kiderül!

Nem vigyázunk rá, pedig nélküle lakhatatlanná válik a Föld

Az ugyan kivitelezhetetlen, hogy a napi létszükségleteinket képező ételeket és használati cikkeket nélkülözzük az iható víz megtakarítása miatt, mégis tehetünk néhány fontos lépést afelé, hogy a lehető legkevesebb édesvizet használjuk fel. Az egyik ilyen a kertünkbe hulló esővíz összegyűjtése és felhasználása, amivel évente több száz liter vizet hasznosíthatunk újra és legalább ennyi csapvizet spórolhatunk meg, ami nem csak a pénztárcánkat, de a környezetet is kíméli.

Játssz, tanulj, nyerj!

LEGYÉL TE IS ESŐMENTŐ!Hogyan játssz a játékkal?

Már csak egy kattintásra vagy az ESŐMENTŐ játéktól, hogy részt vegyél egy nagyon fontos küldetésben. Járd be az egész kertet (az egérrel vagy az ujjaddal húzva a képernyőt) és találd meg a benne élő 9 vízfogyasztót, akik beérik az esővízzel is a csapvíz helyett! Válaszolj a kvízkérdéseikre (amiket akkor tesznek fel, ha rájuk böksz vagy kattintasz), és tanulj minél többet tőlük, hiszen ők azért vannak, hogy megmutassák, miért érdemes gyűjteni az esővizet és hogyan lehet később felhasználni azt!

Ha teljesítetted a küldetést, próbáld meg hasznosítani a mindennapjaidban is a tanultakat! A játékot oszd meg másokkal is, hiszen minél többen óvjuk a környezetet és takarékoskodunk a vízzel, annál tovább csodálhatjuk és élvezhetjük a Földünk vendégszeretetét!